maanantai 9. huhtikuuta 2018

Läppäri lukiolaiselle

Tulevalla lukiolaisella on oltava omasta takaa kannettava tietokone, jonka avulla uuden opetussuunnitelman mukaisesti opiskellaan ja valmistaudutaan/osallistutaan sähköisiin yo-kokeisiin.


Laitteen voi hankkia itse tai sopiva laite voi olla jo valmiina. Oheisesta linkistä voi tarkistaa, onko oma läppäri mm. saatu boottautumaan yo-kokeessa käytössä olevalla käyttöjärjestelmä-USB-tikulla. Linkki laitteisiin:  https://digabi.fi/hwdata/digabios_boots_sort.html


Ylioppilaslautakunnan ohjeistus
https://www.abitti.fi/fi/ohjeet/tietokoneen-hankinta/







Jos laitteen aikoo itse hankkia, niin alla tärkeimpiä huomoitavia seikkoja


-vähimmäisvaatimuksena USB2/3-portteja 3-4 kpl (USB-tikulta boottaus, headsetti, hiiri). Tässä voi käyttää myös hubia USB-liittimien kytkemiseksi, jos läppärissä ei ole USB-portteja.


-verkkoliitäntä RI45 langalliseen verkkoon liittämiseksi yo-kokeessa (vaihtoehtoisesti on hankittava adapteri)

-Ei langattomia (bluetooth) lisälaitteita yo-kokeeseen ELI langallinen headsetti USB-porttiin tai mini-plugiliitäntäinen (3,5 mm). Samoin langallinen hiiri! Bluetooth voi häiritä koeverkon toimintaa.


-Kuinka suuri näytön koko on (12 - 18 tuumaa), käyttäjä itse valitsee mieluisan koon

-akun kesto vähintään 4-6 h, jotta selviää koko koulupäivän akun varassa


-Keskusmuistin (eli RAM) koko tulisi olla vähintään 4GT, mutta mikäli montaa ohjelmaa käytetään yhtä aikaa tulisi muistia olla 8Gt ja käyttöjärjestelmä tulee tällöin olla x64 eli 64-bittinen versio


-Kiintolevyn koko voi olla melkein mikä tahansa, kuitenkin vähintään 120Gt ja kovassa käytössä suositellaan SSD-versiota normaalin kiintolevyn sijaan



-Läppärin fyysinen kestävyys jokapäiväisessä kuljettamisessa ja käytössä kannattaa ottaa muomioon(metallikuorinen kestävämpi, tarkoitukseen sopiva reppu/laukku).

-Halvinta konetta ei välttämättä kannata hankkia - hinta yleensä kertoo komponenttien laadusta. Eikä valttämättä kalleinta laitetta tarvitse olla käytössä!



-Uuden läppärin ostokuitti ja takuutiedot kannattaa säilyttää, sillä jos laitteessa jokin komponentti rikkoutuu tahattomasti takuuajan kuluessa, myyjäliikkeen kautta se korjataan. Takuun kestoa kannattaa erikseen kysyä ja se voi olla esim. akulla eripituinen. Takuun tiedot myyjän kuuluu antaa paperille printattuna tai sähköisesti. Jos taas laitetta on kohdeltu huolimattomasti, se on vaikka tippunut, takuu ei korjausta korvaa. Laajassa kotivakuutuksessa on yleensä mukana turva näitä tilanteita varten.


-Myyjä voi tarjota käyttöjärjestelmän ja ohjelmien asennuspalvelua. Perusasennukset pitää koneissa olla valmiina, mutta lukion alkaessa ensimmäisinä koulupäivinä asennetaan koulun digitutorien toimesta opiskelussa tarvittavia ohjelmia koneille. Joten koneella ei välttämättä tarvitse olla mitään maksullisia ohjelmia valmiina, sillä lukion käyttämät ohjelmat ovat laskinohjelmaa lukuun ottamatta lukiolaisille ilmaisia.


Oppilaskunnan kautta ei tehdä yhteistilausta laitteesta tänä keväänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti